Ako vybrať ten správny odtieň dverí k podlahe?

Pri výbere vhodného dekoru dverí musíme brať do úvahy prepojenie farebného odtieňa dverí s voľbou podlahy, farebnosťou nábytku, maľby stien a taktiež doplnkov, ktoré dotvárajú interiér miestnosti.
Môžeme sa rozhodnúť pre kontrast alebo zladenie farieb. Pri variante kontrastu dvere viac vyniknú a priestor pôsobí zaujímavým dojmom.


Kontrast


Táto varianta sa osvedčuje v interiéroch, ktoré potrebujú oživenie. K svetlej podlahe zvolíme kontrastne tmavé dvere a tmavú zárubňu, alebo aspoň o dva odtiene tmavšie ako podlaha. A naopak, k tmavej podlahe vyberieme svetlé dvere, alebo aspoň o dva odtiene bledšie ako je farebný odtieň podlahy. Tmavšie dekory sú viac efektné než svetlé a pri správnej kombinácii pôsobia elegantným a luxusným dojmom.

farba-dveri-k-podlahe

Zladenie farieb


Pri tomto spôsobe kombinovania farieb volíme cestu zladenia podlahy s dverami a zárubňami, ale cieľom by nemal byť výber presne takých istých odtieňov. V prípade totožných odtieňov bude zanikať rozdiel medzi vodorovnou a zvislou plochou interiéru. Interiér by tak pôsobil splývavým a fádnym dojmom.

Rovnaká farba odtieňa dverí a podlahy je vhodná len do určitých interiérov, kde je zabezpečené dostatočné denné osvetlenie a taktiež aj väčší priestor.
Pokiaľ bude podlaha svetlá, požijeme dvere a zárubňu svetlé, ale o tón až dva svetlejšie alebo tmavšie.

Ak si zvolíme tmavú podlahu, budú dvere a zárubňa tmavšie, ale o tón či dva tmavšie alebo svetlejšie.
Nábytok by mal byť v približne rovnakom odtieni ako dvere. Doplnky treba vybrať kontrastné, aby interiér pôsobil zladene, ale pri tom dynamicky osviežujúco.

Ostatné pravidlá


Ak máme podlahu s výraznou štruktúrou dreva, alebo dlažbu s výraznou kresbou, mali by sme tiež použiť dvere s výraznou kresbou na povrchu (napr. dub, čerešňa...). Pokiaľ použijeme jednoduchšiu podlahu s nevýraznou štruktúrou, kresbou, poprípade jednofarebný koberec - mali by sme tiež zvoliť dvere s povrchom bez kresby, alebo s veľmi nevýraznou kresbou (napr. buk, javor).

Navzájom by sa nemali kombinovať teplé a studené odtiene.
Každý výrobca má rozličné názvy dekorov. Pri umelých povrchových úpravach dverí (fólia, laminát) názov veľakrát nezodpovedá realite. Preto je dôležité si vypýtať a používať vzorky, vždy keď je to možné.


Kreatívna je kombinácia odlišnej farby zárubne ako sú dvere (napr, tmavá zárubňa a svetlé dvere). Zaujímavá je aj výraznejšia kľučka. Z estetického hľadiska je pekné, ak pánty ladia s kľučkou ( farbou kovu ).


Samozrejme tieto pravidlá nie sú striktne dané. Konečný výber dverí sa riadi predovšetkým vkusom. A každý z nás má svoj vlastný jedinečný vkus.

voster1erkado1vasco1solodoor1invado1portadoors1dre1perfectdoor1indoors1eclisse1setto1disting1gerflor1classen1egger1krono1fortelock1woodlook1eurofinal1arbiton1